Tandimplantat

Tandimplantat

Et tandimplantat er den bedste erstatning for en mistet tand

De fleste mennesker vil gerne se godt ud, og udstråle godt helbred og overskud. Det kan være svært, hvis man f.eks. mangler en tand. Det kan afholde dig fra at smile eller indgå i sociale sammenhænge, hvis du er selvbevidst eller flov over et hul i tandsættet. Så skal du overveje at få indsat et tandimplantat.

Et implantat kan både give en styrket selvtillid og give lysten til at smile igen tilbage. Du forebygger også svækkelse af kæbeknoglen og formindsker belastningen på nabotænderne.

Et af vores specialer på Denteam Tandlægecenter i Faaborg er tandimplantater. Det er uden tvivl den bedste måde at genskabe en mistet tand, og det er en langtidsholdbar løsning for patienten.

Indgrebet kan udføres på langt de fleste patienter – unge som gamle, og giver en bedre og mere naturlig følelse at have en fast tand, hvor der før bare var et hul eller en protese.

Hvordan laves et tandimplantat? Denteam Tandlægecenter har ekspertisen

Selvom der er tale om relativt små indgreb, som kan klares mens patienten er under lokalbedøvelse, er det en langstrakt proces at få indsat et tandimplantat. Det er det fordi, der indgår nogle perioder i forløbet, hvor kroppen skal have tid til at hele, inden man går videre til næste skridt.

Det kan med andre ord ikke klares ved et enkelt besøg på vores tandklinik, men kræver flere besøg over en periode på nogle måneder.

I første omgang skal der tages nogle røntgenbilleder. Det giver tandlægen et indblik i, hvorvidt din kæbe er egnet til at få indsat et implantat. Hvis det er længe siden, tanden er mistet, kan kæbeknoglen have trukket sig tilbage, og ikke være tilstrækkelig tyk og stærk til at bære et implantat. I så fald skal det vurderes, om der kan laves en knogleopbygning, eller om det overhovedet er muligt og forsvarligt at arbejde videre med tandimplantat.

Der kan også være problemer med nabotændernes rødder. Disse scenarier er dog sjældne, og i langt de fleste tilfælde kan man fortsætte uden problemer.

Modellen bruges til at støbe en kunstig tand i akryl eller porcelæn, som passer helt perfekt i tandsættet, når processen er helt færdig.

Så starter det egentlige indgreb. Patienten bliver lokalbedøvet, og mærker ikke smerte under proceduren. Vi laver en lille åbning i tandkødet, og der bores forsigtigt ned i knoglen, hvor implantatet skal sidde.

I det borede hul i kæben indsættes en lille skrue, der er produceret i titanium og som er basen for implantatet. Titanium har den særlige egenskab, at det kan vokse sammen med knoglen uden komplikationer. Når skruen er kommet på plads, lukkes hullet i tandkødet henover skruen, og første del af indgrebet er overstået.

Herefter kommer en længere periode, hvor kæben skal hele, og skruen samtidig skal vokse sammen med knoglen og derved sidde fuldstændig fast. Inden næste skridt i processen går der som regel 2-3 måneder, hvor patienten skal til regelmæssige tjek på klinikken. Ofte vil man ikke opleve nogle større gener ved indgrebet, og der kan indsættes en midlertidig og kosmetisk protese i venteperioden.

Under lokalbedøvelse åbner tandlægen igen for tandkødet, så basen af implantatet synliggøres. Der skrues en forlængelse ned i basen, og tandkødet sys sammen igen – denne gang rundt om forlængelsen, så den stikker op gennem tandkødet.

Der tages igen et aftryk, og sammen med det tidligere aftryk, laves der en ny tand, der kan sættes fast på forlængelsen. Indgrebet og tandimplantatet er nu færdigt, og patienten har fået sit helstøbte tandsæt- og det store smil tilbage igen.

Hvis du mangler flere tænder i munden, kan tandimplantat stadig være en god løsning. Med to implantater kan man lave en bro med to, tre eller flere tænder. Det er faktisk muligt med 4-6 implantater indopereret i kæben, at skabe et helt tandsæt.

Tandimplantat – en holdbar og smuk løsning, der holder i lang tid

Det er en rigtig god følelse, når dit nye tandimplantat er på plads, og du igen har et fuldt tandsæt og et naturligt stort smil. Selvom du måske har haft en protese imens implantatet blev færdigt, er det en helt anden følelse, når der sidder en ny, permanent tand i munden.

Selvom indgrebet nu er overstået, og din nye tand sidder som den skal, er der stadig nogle ting, som er vigtige huske. Et implantat skal nemlig holdes rent ligesom dine naturlige tænder. Det kræver en lidt særlig teknik, som vi som din tandlæge selvfølgelig vil instruere dig i.

Hvis du sørger for at følge vores anvisninger og passer godt på dit nye implantat, er det en løsning, som kan holde rigtig mange år. Faktisk regner man med at et implantat kan holde i op til 15 år hvis der tages godt vare på det. Gør du det, vil du have en smuk, holdbar og funktionel tand de næste mange, mange år.

Kontakt Denteam Tandlægeklinik i Faaborg, hvis du vil høre mere om tandimplantater

Hvis du vil høre mere om vores arbejde med ovenstående, eller hvis du har generelle spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at ringe til os eller sende os en mail.

Klar til et flot smil?